Monday, June 2, 2008

A házról

A tégalap alakú telkünk a parcella szélén van,a hátsó vége az Ófalu telkeihez kapcsolódik.
Soha nem akartam friss parcella földet venni, imádom az öreg, nagy vagy göcsörtös fákat, bokrokat. Most viszont az döntött, hogy innét 5 perc gyalog a templom, a buszforduló, a zsákfalu főutcája, így az autó(ink) még kevésbé lesz(nek) része(sei) életünknek.
A parcellázott telkek jó részén vagy ikerházak épülnek, vagy családi házak mediterrán stílusban. Mellettünk két ill. három telek még üres, szembe is vagy öt.
A tervezésnél először az első tervezőnk elhitette velünk, hogy nekünk valami különleges, bonyolult házra lesz szükségünk, mert neki egyszerű házat tervezni túl snassz. AZt ígérte, hogy ez a "plussz" majd olyan dolog lesz, ami nem kerül sokba. Jó pár hónapig tartott és párszázezer forintba, mire megváltunk tőle. Viszont lassan tudtuk mit szeretnénk, melyik szempontok a fontosak. Fontos lett, hogy az egész ház szerkezete és működése egyszerű és gazdaságos legyen: azaz vastag falak, egyszerű, tömb forma, nem túl sok üvegfelület. Emellé jött még a természetes anyagok használata: téglafalak (a vályog is felmerült), fanyílászárók és látszó fafödém, és majd a vastag szigetelés is természetes anyagból.
A telek észak-déli tengelyű, a déli része határos az Ófalu telkeivel, így az északi részre, közel az utcához került a ház és a déli kertrész lesz egy külső szemnek zártabb, intimebb egység.
Két kisgyermekünk van, egyelőre közös szobában (a kicsi még este velünk közös ágyban :) ).
A földszintre két szoba került, egymás mellé, az északi frontra (ez lesz a hűvösebb, igaz ez néz az utcára is), a kert felé pedig a nappali-konyha került.


Alaprajzok:
Egyelőre nem sikerül feltenni.
Emf fájlban van és ha átteszem jpg-be, akkor fekete lesz. A word doksit meg nem teszi fel.
Küzdök.

No comments: