Wednesday, April 25, 2007

A keretek


Nem, még nem az ajtó- és ablakkereteket fogom taglalni, az még a távoli jövőben van. A háztervezés és építés kereteit szedem össze.

Költségterv: felső határ a jelenlegi anyagi eszközeink + a kislakás ára + szocpol.

A szocpol egy nagyon érdekes kérdés, mert önmagában ad egy anyagi és méretbeli keretet a háznak. Azaz 4 együttköltöző személy esetén minimum 2 maximum 4 lakószoba kell, egy szoba pedig 12-30 nm-ig értendő. Amennyiben az amerikai konyhás nappali területe több mint 60 nm, akkor az 2 szobának számít. A szocpol megszabta anyagi keret pedig más vidéken és más Budapesten, mi vidéknek számítunk, azaz 4 személy és 4 szoba esetén maximum 22,5 M Ft lehet az építési költség. Az a gond vele egyedül hogy az utolsó ilyen táblázatot a 2000 éves adatok alapján 2001-ben tették közzé. Azóta eltelt 7 év és az építőanyagárak többszörösére nőttek, szószerint, nem tudom pontosan mennyivel, kíváncsi is lennék rá.

Méretbeli terv: amennyiben a szocpolt igénybe vennénk, akkor 120 nm plusz a kiszolgáló helységek és ez alapterületre értendő, azaz földszint plusz tetőtér. Másikoldalról a helyi építkezési szabályzat határolja be a ház méretét, azaz szabályozzák a bépíthetőséget (15%, de max 150 nm), az építménymagasságot (4,5 m), ami nem azonos a gerincmagassággal (10m), az előkert, hátsókert (15m) és oldalsó távolságtartás (3-3 m) mértékét.

Hétvégén találkozzunk egy építész régi barátnőmmel, kíváncsi vagyok merre tovább.

No comments: